top of page

Bindvävsmassage

Bindvävsmassage är egentligen inte massage, utan snarare en behandlingsmetod där man genom speciella grepp lossar på förtätad bindväv.

Vid muskelspänningar, smärta, ärrvävnad efter skada eller operation kan det vara lämpligt med bindvävsbehandling.
Med speciella grepp löser man upp den förtätade bindväven genom att töja och stretcha hud och underliggande bindväv.

Vart finns bindväven och vad gör den?

Bindväv finns överallt i kroppen, den omsluter våra muskelceller, bildar senor, finns i huden, mellan organen etc.

Bindvävens uppgift är att hålla samman muskeln, delta i bildandet av senor, minska friktionen mellan olika enheter i muskeln och öka kontraktionskraften i muskeln.
Bindväven utgör det skikt inom vilket blodkärl och nerver till muskulaturen förgrenar sej.
Bindväven lagrar, reglerar och förmedlar näring och impulser.

Bindvävens uppgift är också  att reparera.
När en skada uppstår i kroppen ökar tillverkningen av bindväv.  
När kroppen utsätts för påfrestningar som vid repetitiva rörelser startar nybildning av bindväv för att skydda det område som är utsatt för påfrestning. Detta leder till förtätad bindväv som kan ge inskränkt rörelse, smärta och inflammation.


När passar bindvävsbehandling?

Vid muskelspänningar, smärta, ärrvävnad efter skada eller operation.
Vid inaktivitet, olika sjukdomstillstånd och annan fysisk och mental stress ökar spänningen i kroppen vilket ger en stram och förtätad bindväv som i sin tur leder till stelhet, dålig cirkulation och smärta.


Hur?

Med speciella grepp löser man upp den förtätade bindväven genom att töja och stretcha hud och underliggande bindväv.

På så sätt skapar man möjlighet för cirkulation och flöde igen. Resultatet blir att stressnivån minskar, musklerna slappnar av och cirkulationen ökar och smärtan släpper.


I den klassiska bindvävsbehandlingen jobbar man över nervutträden längs kotpelaren. Detta gör att behandlingen påverkar det autonoma nervsystemet. Man kan därför få effekt på de inre organen och bindvävsbehandling kallas också neuralterapi eller nervterapi.


Bindvävsbehandling är en kraftfull behandling även för muskulaturen då dragen sker längs muskler och skelett.


Historik

Sjukgymnasten Elisabeth  Dicke, Tyskland, drabbades i slutet av -20 talets av en cirkulationsstörning som bland annat påverkade cirkulationen i högerbenet. Kallbrand uppstod och benet skulle amputeras. Då hon även hade stora besvär från sina inre organ, lämnades hon utan vård i väntan på att dö. Hon hade kraftiga ryggsmärtor, och började därför massera sin egen rygg. Då upptäckte hon att hennes högra bäckenhalva var mer smärtkänslig, stel och inte lika rörlig som på andra sidan. Hon provade olika grepp på ländryggen och bäckenet. Efterhand märkte hon att benet från att ha varit kallt, vitt och smärtkänsligt fick ökad färg blev varmare och mindre känsligt.

Elisabeth Dicke var så svag att hon bad en kollega att fortsätta massera henne på samma sätt. Inom fyra månader kunde hon lämna sjukhuset, och hon var tillbaka i arbete inom ett år. Hon hade normal cirkulation i benet och hennes övriga hälsoproblem var borta.

bottom of page